Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Κοινότητες Δήμου

Άστρος

Το Άστρος είναι κωμόπολη και έδρα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, της επαρχίας Κυνουρίας του νομού Αρκαδίας. Βρίσκεται σε εύφορη κι εκτεταμένη πεδιάδα που έχει σημαντική στρατηγική θέση. Οι κάτοικοί του ασχολούνται με τη γεωργία, την ελαιοκομία, την αμπελουργία και την κτηνοτροφία, αν και τα τελευταία χρόνια  ο τουρισμός συγκεντρώνει την μερίδα του λέοντος στην απασχόληση των κατοίκων του. Το Άστρος είναι χτισμένο σε υψόμετρο 75 μ. στο κέντρο του κάμπου της Θυρέας, νοτιοανατολικά της Τρίπολης (40 χλμ)  και νοτιοδυτικά του Ναυπλίου (33 χλμ). Στο Άστρος προσαρτώνται, ο Άγιος Ιωάννης, ο Άγιος Στέφανος, η Βάρβογλη, η Ιερά Μονή Λουκούς και τα Χαντάκια. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 η Κοινότητα Άστρους είχε 2.408 κατοίκους.

Συμβούλιο

Μπάρλας Κωνσταντίνος του Χρήστου - Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Άστρους.

Κανατάς Χρήστος του Δημητρίου - Μέλος Συμβουλίου  Κοινότητας Άστρους.

Γαρδικιώτου Άννα του Ιωάννου - Μέλος Συμβουλίου  Κοινότητας Άστρους.

Γκαύρος Χρήστος του Δημητρίου - Μέλος Συμβουλίου  Κοινότητας Άστρους.

Τζιβελοπούλου Ευδοκία του Νικολάου - Μέλος Συμβουλίου  Κοινότητας Άστρους.

 

Αγία Σοφία

Η Αγία Σοφία  είναι ένας οικισμός στην επαρχία Κυνουρίας του νομού Αρκαδίας. Βρίσκεται πάνω στο δρόμο που ενώνει το Άστρος με την Τρίπολη, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από το πρώτο. Είναι δευτερογενής καστρίτικος οικισμός με οικιστές από το χωριό Καράτουλα και αρχικά εξυπηρετούσε ως χειμαδιό. Στην απογραφή του 2011 είχε 64 κατοίκους.

Ταλαγάνης Χρήστος του Δημητρίου - Πρόεδρος Κοινότητας Αγίας Σοφίας.

 

Άγιος Ανδρέας

Ο Άγιος Ανδρέας είναι ένας οικισμός του δήμου Βόρειας Κυνουρίας, χτισμένος στις παρυφές ενός λόφου κοντά στη θάλασσα, δίπλα σε έναν κάμπο κατάφυτο από ελιές. Ο οικισμός βρίσκεται στον οδικό άξονα Άστρους-Λεωνιδίου σε αποσταση 6 χιλιομέτρων από το πρώτο. Στο σημείο αυτό τελειώνει το φαράγγι της Ζαρμπάνιτσας καθώς επίσης περνάει ο ποταμός Βρασιάτης, λίγο πριν την εκβολή του στον Θυρεατικό κόλπο. Είναι το κεφαλοχώρι της περιοχής και κατοικείται κυρίως από Τσάκωνες.Σε απόσταση 3 χιλιομέτρων είναι η παραλία του Αγίου Ανδρέα με γραφικό λιμανάκι. Σε λόφο κοντά στο σημείο μπορεί κανείς να διακρίνει ερείπια κυκλώπειου τείχους που κατά τους αρχαιολόγους, ανήκουν στην αρχαία κυνουριακή πόλη Ανθήνη. Πλησίον επίσης, διατηρείται ακόμη παλαιό πετρόχτιστο τοξωτό γεφύρι. Στον Άγιο Ανδρέα προσαρτώνται, ο Άγιος Γεώργιος, το Αρκαδικό χωριό και η Παραλία Αγίου Ανδρέα. Στην απογραφή του 2011 είχε 1.065 κατοίκους.

Συμβούλιο

Διαμαντής Τρύφωνας του Ιωάννου - Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Αγίου Ανδρέα 

Ξυδιάς Γεώργιος του Ευστρατίου - Μέλος Συμβουλίου Κοινότητας Αγίου Ανδρέα 

Σούρσος Αθανάσιος του Πέτρου - Μέλος Συμβουλίου Κοινότητας Αγίου Ανδρέα 

 

 

Άγιος Γεώργιος

Ο Άγιος Γεώργιος είναι μικρό ημιορεινό χωριό στην πρώην επαρχία Κυνουρίας και την Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας με υψόμετρο 485 μέτρα που πρωτο-δημιουργήθηκε ως χειμαδιό. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2 χλμ. από τη νότια όχθη του ποταμού Τάνου και 20 χλμ από το Άστρος (έδρα του δήμου). Είναι δευτερογενής καστρίτικος οικισμός με οικιστές από Tου Ρούβαλη. Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης μαζί με τα Αετοχώρι, τα Βάθηα και το Μελίσσι αποτελούν την τοπική κοινότητα Αγίου Γεωργίου που ανήκει στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ως κοινότητα έχει πληθυσμό 29 κατοίκους.

Σουρλίγκας Ιωάννης του Κωνσταντίνου - Πρόεδρος Κοινότητας Αγίου Γεωργίου.

 

Άγιος Πέτρος

Άγιος Πέτρος

Ο Άγιος Πέτρος είναι ένα ορεινό χωριό και κοινότητα στο δήμο Βόρειας Κυνουρίας. Είναι χτισμένο στη βόρεια πλευρά του όρους Πάρνωνα σε υψόμετρο 952 μέτρων. Βρίσκεται 3 χλμ. νότια του χωριού Έλατος, 5 χλμ. ανατολικά από τα Βούρβουρα, 6 χλμ. βορειοανατολικά των Καρυών Λακωνίας, 18 χλμ. νοτιοδυτικά του Άστρους και 26 χλμ. νοτιοανατολικά της Τρίπολης. Έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται τα λεγόμενα Καστριτοχώρια (Καστρί, Έλατος, Ωριά, Του Καράτουλα, Μεσορράχη, Νέα Χώρα και Περδικόβρυση), ο Άγιος Ιωάννης και άλλα χωριά. Νοτιότερα βρίσκεται η κορυφή του όρους Πάρνωνας με υψόμετρο 1.934 μέτρα. Πλησίον βρίσκεται η Μονή Μαλεβής και το μεσαιωνικό Κάστρο της Ωριάς. Προσαρτώνται το Ξηροκάμπι και η Ιερά Μονή Μαλεβής.  Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ως Κοινότητα έχει πληθυσμό 717 κατοίκους.

Συμβούλιο

Σακελλαράκης Νικόλαος του Βασιλείου - Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Αγίου Πέτρου.

Λεόντιος Δημήτριος του Νικολάου - Μέλος Συμβουλίου  Κοινότητας Αγίου Πέτρου.

Κατσής Παναγιώτης του Αθανασίου - Μέλος Συμβουλίου  Κοινότητας Αγίου Πέτρου.

 

Βέρβενα

Βέρβενα

Τα Βέρβενα είναι ορεινό χωριό της Κυνουρίας στο Νομό Αρκαδίας, το οποίο έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Είναι χτισμένα στις βόρειες πλαγιές του όρους Πάρνωνα σε υψόμετρο 1.160 μέτρων, αποτελώντας τον ορεινότερο οικισμό του. Απέχουν 20 χιλιόμετρα από την Τεγέα Αρκαδίας, 35 χιλιόμετρα από την Τρίπολη και 45 χιλιόμετρα από το Αστρος. Οι κάτοικοι διαμένουν το καλοκαίρι και κατά τους χειμερινούς μήνες μεταφέρονται στο Άστρος, στα Κάτω Βέρβενα, στο Ξηροπήγαδο, στο Κιβέρι αλλά -σε μικρότερο βαθμό- και στους γύρω οικισμούς. Προσαρτώνται τα Κάτω Βέρβενα και τα Παυλέικα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ως κοινότητα έχει πληθυσμό 502 κατοίκους.

Συμβούλιο

Λόντος Παναγιώτης του Κωνσταντίνου - Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Βερβένων.

Κούβαλης Νικόλαος του Παναγιώτου - Μέλος Συμβουλίου  Κοινότητας Βερβένων.

Τυροβολάς Αθανάσιος του Βασιλείου - Μέλος Συμβουλίου  Κοινότητας Βερβένων.

 

Δολιανά

Τα Δολιανά βρίσκονται δίπλα στην πεδιάδα της Θυρέας και στις μεσημβρινές πλαγιές της οροσειράς Ζάβιτσα. Το χωριό διαπερνά ο χείμαρρος Τάνος καθώς και ο οδικός άξονας Τρίπολης-Άστρους. Η περιοχή είναι κατάφυτη από ελαιόδεντρα. Είναι χωριό το οποίο αποτελεί έδρα της κοινότητας Δολιανών στην επαρχία Βόρειας Κυνουρίας. . Η αρχική ονομασία ήταν «Δολιανίτικα Καλύβια». Η ευρύτερη διοικητική κοινότητα περιλαμβάνει επίσης τα χωριά Δραγούμι, το Καμινάρι, τα Άνω Δολιανά, ο Κούβλης, τα Προσήλια και τα Ρουνέικα. Έχει  χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ως κοινότητα είχε 846 κατοίκους.

Συμβούλιο

Ανδριανίδης Στυλιανός του Γεωργίου - Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Δολιανών.

Δούλος Κωνσταντίνος του Γεωργίου - Μέλος Συμβουλίου  Κοινότητας Δολιανών.

Γιαννήλος Γεώργιος του Παναγιώτου - Μέλος Συμβουλίου  Κοινότητας Δολιανών.

 

Έλατος

Ο Έλατος (έως το 1927 γνωστός ως Δραγαλεβός) είναι ορεινό χωριό του νομού Αρκαδίας, χτισμένο στα 840 μέτρα υψόμετρο, μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο γεμάτο με καστανιές, βελανιδιές και πλατάνια. Βρίσκεται στην επαρχία Κυνουρίας ανάμεσα στα δύο κεφαλοχώρια της περιοχής, τον Άγιο Πέτρο και το Καστρί. Απέχει μόλις 27 χιλιόμετρα από την Τρίπολη και 45 χιλιόμετρα από το Άστρος. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είχε 56 κατοίκους.

Δαλακούρας Νικόλαος του Βασιλείου - Πρόεδρος Κοινότητας Ελάτου.

 

Καράτουλα

Ο οικισμός Του Καράτουλα Αρκαδίας είναι ένα μικρό ορεινό χωριό χτισμένο στις πλαγιές του Πάρνωνα στα 700 μέτρα υψόμετρο. Είναι ένας από τους επτά πρωτογενείς οικισμούς του Καστρίου, απέχοντας 1 χλμ από το κεφαλοχώρι τον Άγιο Νικόλαο. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είχε 30 κατοίκους.

Λυμπέρης Βασίλειος του Κωνσταντίνου - Πρόεδρος Κοινότητας Καράτουλας.

 

Καστάνιτσα

Καστάνιτσα

Η Καστάνιτσα είναι ορεινό χωριό της Αρκαδίας, χτισμένο στις πλαγιές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 840 μέτρων. Ανήκει στα Τσακωνοχώρια, στα χωριά δηλαδή που ιδρύθηκαν από Τσάκωνες. Βρίσκεται κοντά στα σύνορα των νομών Αρκαδίας και Λακωνίας. Απέχει 72 χλμ από την Τρίπολη και 65 χλμ από την Σπάρτη. Κοντινότερα χωριά σε αυτή είναι η Σίταινα που βρίσκεται βορειότερα της σε απόσταση 6 χλμ και ο Πραστός που βρίσκεται ανατολικότερα σε απόσταση 7 χλμ. Το χωριό διατηρεί αναλλοίωτα στοιχεία της Τσακώνικης παράδοσης και έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός. Είναι χτισμένο κατά μήκος του αυχένα που συνδέει δύο υψώματα. Διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή τσακώνικη αρχιτεκτονική με τα χαρακτηριστικά πυργόσπιτα με τις στέγες από τοπικό σχιστόλιθο. Ο πληθυσμός του χωριού ανέρχεται σε 175 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Πέτρου Παναγιώτης του Γεωργίου - Πρόεδρος Κοινότητας Καστάνιτσας

Λάμπρου Μαρία του Νικολάου - Μέλος Συμβουλίου Κοινότητας Καστάνιτσας

Πέτρου Γεώργιος του Μιχαήλ - Μέλος Συμβουλίου Κοινότητας Καστάνιτσας

 

Καστρί

Το Καστρί είναι ορεινό χωριό του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, ευρισκόμενο στην ενδοχώρα της Κυνουρίας. Το Καστρί ή Καστριτοχώρια είναι μία ορεινή ιστορική κοινότητα της Αρκαδίας, η οποία αποτελείται από επτά χωριά (σύμπλεγμα χωριών) και συγκεκριμένα αυτά είναι: ο Άγιος Νικόλαος που θεωρείται το κεφαλοχώρι, η Μεσορράχη, η Ωριά, η Νέα Χώρα, ο Έλατος, η Περδικόβρυση και Του Καράτουλα. Στην περιοχή βρίσκεται και η Μονή Τιμίου Προδρόμου, ενώ επίσης την διατρέχει ο ποταμός Τάνος. Συνορεύει με τα χωριά: Άγιος Πέτρος, Άνω Δολιανά, Βούρβουρα, Κούτρουφα και Στόλος. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είχε 335 κατοίκους.

Συμβούλιο

Κοσμά Μαρία του Παναγιώτη - Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Καστρίου.

Κορολής Τριαντάφυλλος του Δημητρίου - Μέλος Συμβουλίου Κοινότητας Καστρίου.

Κόκκωνα Αναστασία συζ. Χρήστου - Μέλος Συμβουλίου Κοινότητας Καστρίου.

 

Κορακοβούνι

Το Κορακοβούνι είναι πεδινός οικισμός του νομού Αρκαδίας, χτισμένος αμφιθεατρικά σε ένα ύψωμα στους πρόποδες του Πάρνωνα. Σε μικρή απόσταση είναι ο ποταμός Βρασιάτης. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νομού, 52 χλμ. ΝΑ της Τρίπολης. Στο Κορακοβούνι υπάγονται ακόμα το Ορεινό Κορακοβούνι και το Νεοχώρι. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είχε 659 κατοίκους.

Συμβούλιο

Τετώρος Μιχαήλ του Εμμανουήλ - Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Κορακοβουνίου.

Λυτρίβης Αθανάσιος του Παναγιώτου - Μέλος Συμβουλίου Κοινότητας Κορακοβουνίου.

Τετώρος Γεώργιος του Εμμανουήλ - Μέλος Συμβουλίου Κοινότητας Κορακοβουνίου.

 

Κούτρουφα

Η Κοινότητα αποτελείται από δύο οικισμούς, τα Άνω Κούτρουφα και τα Κάτω Κούτρουφα (πρώην Νεοχώρι). Ο ορεινός οικισμός είναι χτισμένος στις βόρειες πλαγιές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 1.120 μέτρων και αποτελεί έναν από τους ορεινότερους του νομού Αρκαδίας. Κατά τους χειμερινούς μήνες, οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τα Άνω Κούτρουφα και εγκαθίστανται στα Κάτω Κούτρουφα, το γειτονικό Άστρος και τους γύρω οικισμούς της περιοχής. Αξιοθέατο στα Κούτρουφα αποτελεί μία υπεραιωνόβια ελιά, ηλικίας περίπου 2.000 ετών και περιμέτρου 12 μέτρων. Το 2010 εκριζώθηκε από κτήμα με σκοπό την πώλησή της, αλλά τελικά μετά από παρέμβαση του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας μεταφυτεύεται στην πλατεία του χωριού.  Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είχε 153 κατοίκους.

Συμβούλιο 

Βλάχος Βασίλειος του Κωνσταντίνου - Πρόεδρος Κοινότητας Κουτρούφων.

 

Μελιγού

Η Μελιγού είναι οικισμός του νομού Αρκαδίας που υπάγεται στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας. Αποτελεί τη χειμερινή οικία των περισσοτέρων κατοίκων της Ορεινής Μελιγούς. Χωροταξικά ανήκει και βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το Άστρος αποτελώντας ουσιαστικά ένα ενιαίο πολεοδομικό συγκρότημα με την κωμόπολη του Δήμου. Στην ανατολική πλαγιά του χαμηλού λόφου που υψώνεται νοτιοανατολικά του χωριού Μελιγού, διασώζεται τμήμα αρχαίου τείχους μήκους 6 μ., το οποίο έχει οικοδομηθεί με ακατέργαστους ογκόλιθους. Σε μικρή απόσταση από τη νότια πλευρά της εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων, η οποία έχει κτιστεί σύμφωνα με επιγραφή το έτος 1611, έχει διασωθεί ερειπωμένο διώροφο πυργόσπιτο, που φέρει πολεμίστρες. Προσαρτώνται η Αγία Αναστασία, η Ορεινή Μελιγού και οι Πόρτες. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είχε 684 κατοίκους.

Συμβούλιο

Καμπύλης Παναγιώτης του Δημητρίου - Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Μελιγούς.

Λέγκουρδας Κωνσταντίνος του Δημητρίου - Μέλος Συμβουλίου Κοινότητας Μελιγούς.

Ράλλιος Νικόλαος του Δημητρίου - Μέλος Συμβουλίου Κοινότητας Μελιγούς.

 

Μεσορράχη

Η Μεσορράχη είναι ένα μικρό ορεινό χωριό χτισμένο στα 860 μέτρα υψόμετρο στο νομό Αρκαδίας  Είναι ο πρώτος οικισμός που συναντά όποιος κατευθύνεται από την Τεγέα προς την ευρύτερη περιοχή του Καστρίου. Μικρός οικισμός που ξεχωρίζει για το μεγάλο μονότοξο γεφύρι του στον δρόμο προς το Καστρί. Απέχει 26 χιλιόμετρα από την Τρίπολη και 40 χιλιόμετρα από το Άστρος. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είχε 79 κατοίκους.

Ξυνός Ανάργυρος του Δημητρίου - Πρόεδρος Κοινότητας Μεσορράχης.

 

Νέα Χώρα

Η Νέα Χώρα (Του Ρούβαλη έως το 1927 και Σωληνάρι έως το 1928) είναι ένα μικρό ορεινό χωριό χτισμένο στις πλαγιές του όρους Πάρνωνα, στα 700 μέτρα υψόμετρο. Βρίσκεται στην επαρχία Κυνουρίας, μεταξύ των χωριών   Βρίσκεται στην επαρχία Κυνουρίας, μεταξύ των χωριών Καράτουλα και Περδικόβρυση και απέχει 30 χιλιόμετρα από την Τρίπολη, 35 χιλιόμετρα από το Άστρος και 4 χιλιόμετρα από το κεφαλοχώρι της περιοχής, το Καστρί. Οι κάτοικοί του ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είχε 29 κατοίκους.

Κουτσογιάννης Παναγιώτης του Γεωργίου - Πρόεδρος Κοινότητας Νέας Χώρας.

 

Ξηροπήγαδο

Βρίσκεται στους πρόποδες της βορειοανατολικής πλευράς του όρους Ζάβιτσα. Είναι το πρώτο παραθαλάσσιο χωριό της Αρκαδίας που συναντάει κανείς μετά την Αργολίδα, επάνω στον οδικό άξονα Άργους-Λεωνιδίου, γνωστό ως Αρκαδική Ριβιέρα. Απέχει 150 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 10 χιλιόμετρα από το Άστρος Κυνουρίας, 51 χιλιόμετρα από την Τρίπολη Αρκαδίας. Κοντά στις ακτογραμμές του χωριού υπάρχουν βράχια με μικρές σπηλιές και μικρές δυσπρόσιτες αμμουδιές, ιδανικές για απομόνωση. Στα όρια της κοινότητας και 5 χιλιόμετρα από αυτή, στο δρόμο προς την Αργολίδα, αναβλύζει υποθαλάσσια πηγή με γλυκό νερό. Η τοποθεσία είναι γνωστή ως «Ανάβαλος». Προσαρτώνται τα Λιλέικα, τα Λιμανάκια, η Μεταμόρφωση, η Πλάκα και το Χάνι του Γκρίκου. Σύμφωνα με την απογραφή του 20111 είχε 433 κατοίκους.

Συμβούλιο

Τσιούλος Σωτήριος του Ηλία - Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Ξηροπηγάδου.

Τσιούλος Κωνσταντίνος του Ιωάννου - Μέλος Συμβουλίου Κοινότητας Ξηροπηγάδου.

Χασάπης Νικόλαος του Περικλή - Μέλος Συμβουλίου Κοινότητας Ξηροπηγάδου.

 

Παράλιο Άστρος

Βρίσκεται χτισμένο στο βόρειο τμήμα των παράλιων του Νομού Αρκαδίας, στην ανατολική Πελοπόννησο και βρέχεται από τα νερά του Αργολικού Κόλπου. Το Παράλιο Άστρος απέχει οδικώς λιγότερο από 4 χιλιόμετρα από το Άστρος και περίπου 43 χιλιόμετρα από την Τρίπολη. Στην κορυφή του λόφου της περιοχής βρίσκεται το Κάστρο Παραλίου Άστρους που σύμφωνα με το Χρονικό του Μορέως, χτίστηκε το 1256 από τον ηγεμόνα του Πριγκηπάτου της Αχαΐας  Γουλιέλμου Β΄ Βιλλεαρδουίνου. Το κάστρο ονομαζόταν Castello della Estella δηλαδή Κάστρο του Αστεριού, λόγω του αστεροειδούς σχήματος της χερσονήσου στην οποία είχε χτιστεί. Η κωμόπολη που βρίσκεται πάνω στο λόφο κοντά στο κάστρο ονομαζόταν Νησί, ονομασία που έχει παραμείνει γνωστή έως σήμερα. Στην περιοχή υπάρχει ανοιχτό θέατρο με την επωνυμία «Μελίνα Μερκούρη». Στην άκρη του «νησιού» υπάρχει ένας πετρόκτιστος φάρος που λειτούργησε για πρώτη φορά το 1893. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είχε 1.043 κατοίκους.

Συμβούλιο

Γκαύρου - Κουτσουμπού Ιωάννα του Παναγιώτου - Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Παραλίου Άστρους.

Κοράλλης Κωνσταντίνος του Γεωργίου - Μέλος Συμβουλίου Κοινότητας Παράλιου Άστρους.

Κουμούτσος Ιωάννης του Νικολάου - Μέλος Συμβουλίου Κοινότητας Παράλιου Άστρους.

 

Περδικόβρυση

Η Περδικόβρυση είναι ένα ορεινό χωριό της Κυνουρίας στο Φαράγγι του ποταμού Τάνου, πάνω από τη δυτική όχθη του, καθώς και απέναντι ακριβώς από τη Μονή Τιμίου Προδρόμου. Αποτελεί ένα από τα επτά πρωτογενή «Καστριτοχώρια». Μνημείο σύμβολο στην περιοχή δεν είναι άλλο από την Μονή Τιμίου Προδρόμου. Είναι ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια της Κυνουρίας, χτισμένο σύμφωνα με τις αναφορές τον 8O  αιώνα. Η πλούσια βλάστηση της περιοχής, έχει κάνει το χωριό ένα από τα αγαπημένα πολλών, ειδικά εκείνων που αγαπούν τους ξεγνοιαστους περιπάτους στη φύση. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είχε 102 κατοίκους.

Νικολάου Θεόδωρος του Νικολάου - Πρόεδρος Κοινότητας Περδικόβρυσης.

 

Πλατάνα

Η Πλατάνα  βρίσκεται στο δρόμο Τρίπολης - Άστρους και απέχει 9 χιλιόμετρα από τα Κάτω Δολιανά, 15 χιλιόμετρα από το Άστρος και 29 χιλιόμετρα από την Τρίπολη. Πήρε το όνομά της από τα μεγάλα πλατάνια που υπάρχουν στο κέντρο του χωριού, εκεί όπου υπάρχει και μία φυσική πηγή. Προσαρτάται και ο οικισμός τα Λουλούδια. Σύμφωνα με τη απογραφή του 2011 είχε 30 κατοίκους.

Σπυράκης Σπυρίδων του Σπύρου - Πρόεδρος Κοινότητας Πλατάνας.

 

Πλάτανος

 Πλάτανος

Ο Πλάτανος είναι παραδοσιακός οικισμός, χτισμένο στις πλαγιές του Πάρνωνα. Απέχει 180 χλμ από την Αθήνα και 22 χλμ από το Παράλιο Άστρος.  Περιβάλλεται από πολλά πλατάνια εκατοντάδων χρόνων εξ ου και η ονομασία του χωριού. Δίπλα στο χωριό κυλά παραπόταμος του ποταμού Βρασιάτη. Λόγω του ποταμιού έχουν δημιουργηθεί στο χωριό πολλές δημόσιες βρύσες και αυλάκια στα σοκάκια. Συνορεύει με τους οικισμούς Χάραδρος, Άγιος Ιωάννης και Σίταινα. Στον Πλάτανο, λόγω των άφθονων νερών του, λειτουργούσαν παλαιότερα νερόμυλοι και νεροπρίονο. Σε λειτουργία είναι ακόμα η νεροτριβή. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είχε 213 κατοίκους.

Πετρίδης Ιωάννης του Θεοδώρου - Πρόεδρος Κοινότητας Πλατάνου.

 

Πραστός 

Πραστός

Το χωριό Πραστός, είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Κυνουρίας, αμφιθεατρικά χτισμένος στις πλαγιές του Πάρνωνα. Αυτό που το κάνει τόσο ιδιαίτερο είναι τα εντυπωσιακά, μεσαιωνικά πυργόσπιτα του, καθιστώντας το χωριό έναν από τους πιο ενδιαφέροντες προορισμούς της περιοχής. Σε υψόμετρο 650 μέτρων, θεωρείται το πέτρινο στολίδι της Κυνουρίας. Ο Πραστός συναντάται σε απόσταση 21 χλμ. από το χωριό του Αγίου Ανδρέα. Κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα αποτελούσε την πρωτεύουσα της Τσακωνιάς, με την παραδοσιακή τσακώνικη διάλεκτο να ομιλείται ακόμη και σήμερα από τους κατοίκους του. Προσαρτώνται ο Άγιος Παντελεήμονας, κι η Ιερά Μονή Εορτακουστής. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είχε 336 κατοίκους.

Συμβούλιο

Πετρής Δημήτριος του Σταματίου - Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Πραστού.

Χιώτη Στρατηγούλα του Κωνσταντίνου - Μέλος Συμβουλίου Κοινότητας Πραστού.

Προβατάρης Ιωάννης του Γεωργίου - Μέλος Συμβουλίου Κοινότητας Πραστού.

 

Σίταινα

Σίταινα

Η Σίταινα, είναι ένα ορεινό χωριό του νομού Αρκαδίας, χτισμένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 700 μ., κοντά στην ψηλότερη κορυφή του, τη Μεγάλη Τούρλα (1934 μ.). Το χωριό βρίσκεται σε απόσταση 30 χλμ. από το Άστρος. Η Σίταινα χωρίζεται σε δύο συνοικίες από μια καταπράσινη ρεματιά του Βρασιάτη, τον Γαλατά στους πρόποδες του Πλακιά και τον ελατοσκέπαστο Μαντζανά, κάτω από το βουνό Ζηπουνιά. Από εδώ ξεκινούν άριστα σηματοδοτημένα μονοπάτια. Επιπλέον, το δάσος με τα έλατα, τις καρυδιές και τα πεύκα έχει χαρακτηριστεί μνημείο της φύσης, δημιουργώντας ένα από τα πιο όμορφα τοπία που μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης. Όπως και τα άλλα Τσακωνοχώρια, έχει πολλά αρχοντικά - πυργόσπιτα, δείγματα της Τσακώνικης αρχιτεκτονικής. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται τα φαράγγια του Λούλουγγα, της Κουτουπούς, της Ζαρμπάνιτσας και της Μαζιάς, στα οποία πραγματοποιείται πεζοπορία και ορειβασίας. Κοντά στην Σίταινα βρίσκονται τα χωριά Πραστός, Καστάνιτσα Αρκαδίας, Πλάτανος Αρκαδίας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είχε 164 κατοίκους.

Αλοίμονος Πέτρος του Ιωάννου - Πρόεδρος Κοινότητας Σίταινας.

 

Στόλος

Ο Στόλος είναι χωριό του  στο Δήμου Βόρειας Κυνουρίας και έχει υψόμετρο 441 μέτρα. Ιδρυτής του χωριού ήταν ο Στρατηγός Γιαννίτσιος του Θεοδόση που σκοτώθηκε στη Μάχη των Δολιανών το Μάιο του 1821. Το χωριό βρίσκεται 2 χιλιόμετρα από τον επαρχιακό δρόμο Τρίπολης- Άστρους. Προσαρτάται το Φούντωμα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είχε 82 κατοίκους.

Στρευλάκος Βασίλειος του Χρήστου - Πρόεδρος Κοινότητας Στόλου.

 

Χάραδρος

Ο Χάραδρος (ή Τρεστενά ως το 1927) είναι ένα ιστορικό ημιορεινό χωριό του νομού Αρκαδίας, χτισμένο σε υψόμετρο 535 μέτρων στις βορειοανατολικές πλαγιές του Πάρνωνα. Περιτριγυρίζεται από βουνά και έχει θέα ένα τεράστιο κάμπο. Πλαγιές με ελιές, ρέματα, καταρράκτες και φαράγγια συνθέτουν το μαγευτικό τοπίο της περιοχής. Βρίσκεται στην επαρχία Κυνουρίας και απέχει 18 χιλιόμετρα από το Άστρος. Αξιοθέατα του χωριού αποτελούν το κτίριο του σχολείου που χτίστηκε το 1927 και η βρύση Βαρικό του 1937, την οποία σκιάζουν δύο πανύψηλα πλατάνια. Προσαρτώνται οι Άγιοι Ασώματοι. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είχε 39 κατοίκους.

Τετώρος Κωνσταντίνος του Σπύρου - Πρόεδρος Κοινότητας Χαράδρου.

 

Ωριά

Η Ωριά, έως το 1927 γνωστή ως Μπερνορή, είναι μικρό ορεινό χωριό του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, χτισμένο στα 840 μέτρα υψόμετρο. Είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα χωριά της κοινότητας Καστρίου, αποτελώντας έναν από τους επτά πρωτογενείς συνοικισμούς του. Διατρέχεται από το ρέμα του Σαϊτά, παραπόταμο του ποταμού Τάνου. Απέχει 30 χιλιόμετρα από την Τρίπολη και 45 χιλιόμετρα από το Άστρος. Σύμφωνα με τη απογραφή του 2011 είχε 68 κατοίκους.

Καλλίθρακας Αλέξιος του Βασιλείου - Πρόεδρος Κοινότητας Ωριάς.

***Τα στοιχεία της απογραφής πληθυσμού του 2011 είναι σύμφωνα με την επίσημη σελίδα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

 

Δήμος Βόρειας Κυνουρίας © Copyright 2023. All rights reserved.